Motorkleding: review na 1 jaar in gebruik

Niet alleen de motor huist al een jaar chez Jean Le Motard, ook de motorkleding gaat intussen zolang mee. Tijd voor een review.

Motorjas: Rev’it Sand 2

De Sand 2 van Rev’it wordt verkocht als een drieseizoensjas. Lente, zomer en herfst. De jas heeft heel wat verstelriempjes, waardoor je ‘m mooi kan laten aanpassen. De protectiestukken kan je door middel van velcro positioneren zodat ze goed op je ellebogen en schouders zitten. De opbergmogelijkheden hadden misschien wat uitgebreider mogen zijn, hoewel voor mij net voldoende.

revit-sand-2-jas

De jas heeft drie lagen: de buitenlaag waarin de beschermelementen zitten, een regenlaag en een warmtelaag. Die laatste twee kan je er apart uit halen. Da’s vooral erg aangenaam als de thermometer boven de 20°C klimt.

Verwacht je echter niet aan een zomerjas, zelfs niet met alle verluchtingsritsen wijd open. Tegen dorpskernsnelheden en aan rode lichten zal het in hartje zomer zweten zijn. Doe je vooral autostrade, dan vang je wel genoeg wind om boven de 20°C deze Rev’it aan te trekken.

In koudere perioden, als de temperaturen richting vriespunt duiken, is de Sand 2 niet warm genoeg. Maar een extra fleece eronder lost dat op.

Een regenlaag, dus de Sand 2 is waterdicht? De broek heeft me al in de steek gelaten, de jas (nog) niet. Misschien niet helemaal onlogisch, ik draag er meestal een fluovestje over. En de jas heeft niet zo’n opvangplek als het kruis van een broek, wat echt een zwakke plek is.

Nog een minpunt, maar minder erg dan het waterdichtheidsprobleem, is dat je de lichtgrijze stukken van de jas niet meer proper krijgt na een tijd. Maar je kan natuurlijk ook gewoon voor de volledig zwarte versie kiezen. Het beïnvloedt hoe dan ook de slijtage niet. Hij ziet er misschien een beetje vuil uit, maar versleten is hij nog niet.

Al bij al best tevreden over de Rev’it Sand 2. Goeie allroundjas, maar als je vooral in de zomermaanden rustig gaat toeren of bijvoorbeeld een offroadfanaat bent, zijn er betere opties.

Motorbroek: Rev’it Sand 2

Over de Rev’it Sand 2 broek kan ik ongeveer hetzelfde vertellen. Drieseizoens, drie lagen, verplaatsbare protectiestukken, net te doen in de zomer. Met twee verschillen:

1. Op vlak van waterdichtheid heeft de Sand 2 broek me al twee keer teleurgesteld. De regenlaag heb ik al twee keer moeten vervangen, telkens na 4 maanden in gebruik, dus ik verwacht me binnenkort weer aan een nat kruis. Redelijk groot minpunt.

2. De warmtelaag wordt overbodig als je een gewone broek draagt onder je motorbroek. In de winter is het perfect te doen om zo de kou in te duiken.

Besluit: minder tevreden van de broek dan van de jas, en daar heeft de waterdichtheid alles mee te maken.

revit-sand-2-broek

Helm: Lazer Paname

Een systeemhelm. Bleek een goeie keuze, want het is leuk om met de klep omhoog te rijden. Als het tempo niet te hoog ligt tenminste. Of je moet graag vliegen eten.

De pasvorm is iets minder geworden na een jaar, maar de Lazer zit nog steeds passend genoeg.

Het ingebouwde zonnevizier is erg handig, en de pinlock doet wat hij moet doen: zorgen dat je vizier niet aanwasemt. Ook handig: bijna de volledige binnenkant kan je uit de helm halen voor een wasmachinebeurtje.

lazer-paname-motorhelm-fluo

Na een tijdje opent en sluit de klep wel wat stroever (vooral na stoffige offroadritten), maar wat siliconenspray lost dat probleem in een wip op.

De verluchting is eerder matig te noemen. Vooral in de zomer zou wat meer airflow bij een volledig gesloten helm aangenaam zijn. Langs de andere kant heb je aan een hoog opgetrokken buffje genoeg om de wintermaanden met deze helm te trotseren.

Oh, en de kleur … Misschien niet de mooiste, maar je wordt wel snel gezien.

Na 20.000 km begint de Lazer Paname wat gebruikssporen te vertonen, maar een jaartje zal hij wellicht nog wel meegaan.

Motorhandschoenen (winter): Rev’it Alaska GTX

Uitgerust met Goretex, behoorlijk dik, volledig uit leder. Ze zijn nog altijd waterdicht en zijn na een tijdje zelfs behoorlijk soepel geworden.

Het plastic wissertje op de wijsvinger van de linkerhandschoenen, zodat je bij nat weer even je vizier kan ruitenwisseren, is slim.

Vriestemperaturen kan je met de Rev’it Alaska GTX echter niet trotseren, zelfs niet met je handverwarming op. Tenzij je grote afstanden en hoge snelheden vermijdt. Dan lukt het wellicht net met handverwarming. Maar de echte doorrijders die wat meer comfort en geen ijskoude vingers willen, zullen naar warmere alternatieven moeten zoeken.

revit-winterhandschoenen-mo

Voor de rest wel tevreden van deze handschoenen. Doen wat ze beloven en na een jaar intensief gebruik valt de slijtage heel erg goed mee. Kan ik nog wel een jaartje mee verder.

Motorhandschoenen (zomer): Rev’it Chevron

Als het heet wordt, is het zweten in de Alaska GTX, dus dan trek ik de Chevron handschoenen van Rev’it aan. Ook volledig uit leder, maar dun en met veel perforatie.

revit-zomerhandschoenen-mot

Er zijn nog frissere handschoenen, maar dan moet je het wel zonder de protectie stellen waarmee deze Rev’its zijn uitgerust.

De Rev’it Chevron draag ik minder dan de winterhandschoenen, dus weinig slijtage te bespeuren.

Fluovestje: G&F

G&F is het huismerk van Eko. Het is een simpel fluovestje dat dankzij de elastische stukken mooi aansluit. Voorzien van reflecterende stroken en een rits vooraan.

Niks op aan te merken, alleen zou een opbergzakje handig geweest zijn. En na een jaar krijg je, zoals bij de lichte stukken van de jas, het vuil er nog moeilijk uit.

gf-motorvest-fluo

Motorlaarzen: Sidi Adventure Gore

De motorlaarzen heb ik pas in september gekocht, maar ik steek ze toch al in deze review.

Ik ben er erg tevreden over. In het begin zitten deze Sidi’s wat stijf, maar na een tijdje worden ze iets soepeler, hoewel je er geen lange wandelingen mee moet gaan doen.

Ik heb ze gekocht omwille van twee wensen: waterdicht en geschikt voor een stukje offroad.

Waterdicht zijn ze nog steeds, in de winter ook warm genoeg. Hoe heet ze in de zomer zijn valt nog af te wachten.

Offroad gedragen ze zich prima en een laag modder spuit je er gewoon met de hogedrukreiniger af.

Na een tijd begint wel gepiep te weerklinken: de wrijving van de plastic en lederen onderdelen. Wat siliconenspray brengt de rust terug.

sidi-adventure-gore-motorla

Alleen jammer van een behoorlijke designfout: het beschermstukje voor het schakelpedaal op de linker laars had nog verder naar de neus mogen doorlopen. Ofwel ben ik de enige die eerder met de tenen schakelt dan met de wreef. Zorgt ervoor dat het leder op de neus lichtjes beschadigd wordt. Voorlopig nog geen probleem, maar op termijn moet ik de schoenmaker wellicht vragen om een extra laagje leder.

6 thoughts on “Motorkleding: review na 1 jaar in gebruik

  1. Pingback: Getest: verwarmde handschoenen van Mobile Warming | Jean Le Motard

  2. Pingback: Nieuw gerief | Jean Le Motard

  3. Pingback: Nieuw gerief in 2016 | Jean Le Motard

  4. Pingback: Tot ziens Rev’it. Welkom Klim Badlands. | Jean Le Motard

  5. Pingback: Test: Klim Badlands motorpak | Jean Le Motard

  6. Wat fijn dat je een review doet! Hiermee maak je het voor mij veel makkelijker beslissen welke kleding ik wel en niet moet gaan kopen.
    Dankjewel!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.